Szkolenie

Jak rozwijać kreatywne myślenie

Kreatywność to postawa twórcza, proces umysłowy pociągający za sobą powstawanie nowych idei, koncepcji lub nowych skojarzeń, powiązań z istniejącymi już ideami i koncepcjami. Myślenie kreatywne to myślenie prowadzące do uzyskania oryginalnych i stosownych rozwiązań. Alternatywna, bardziej codzienna definicja kreatywności mówi, że jest to po prostu zdolność tworzenia czegoś nowego.
Często kreatywność jest rozumiana jako zjawisko występujące tylko w świecie artystycznym – jest przypisywana malarzom pisarzom, muzykom. Jednak jest ona obecna w każdej dziedzinie naszego życia i może być wykorzystana we wszystkich obszarach zainteresowań. Można przecież być kreatywnym nauczycielem, tak samo, jak kreatywnym fryzjerem czy lekarzem. Mówi się, że rodzimy się kreatywni, tylko z czasem zaczynamy tłumić w sobie tę umiejętność, wątpiąc w siebie czy ślepo podążając za masowymi trendami. Nasze warsztaty pomogą Ci wskrzesić w sobie kreatywność, którą masz od zawsze i wykorzystać ją we wszystkich dziedzinach Twojego życia.

Zapisuję się!
O szkoleniu

Głównym celem szkolenia jest odkrycie umiejętności twórczego myślenia i trenowanie go przez uczestników naszego spotkania. Poznając i praktycznie wykorzystując wiedzę z zakresu trenowania twórczego myślenia poczujesz się bardziej sprawczą/sprawczym i gotowym na codzienne wyzwania dynamicznego świata.

W trakcie 5-dniowego szkolenia poznasz proces myślenia pytajnego, kombinacyjnego i transformacyjnego, a także metody twórczego rozwiązywania problemów, które będziesz mogła/mógł poćwiczyć, by następnie zacząć z nich korzystać w domu, pracy, realizując swoją pasję czy nawiązując relacje międzyludzkie. Poświęcimy również czas na to, abyś mogła/mógł zacząć żyć bardziej twórczo w zgodzie ze swoimi naturalnymi zdolnościami, pragnieniami oraz podążając za swoją ciekawością.

Stosowane metody

Czas szkolenia, to przede wszystkim uczenie się przez doświadczenie, próbowanie, tworzenie, bycie z sobą, ale również interakcje z innymi. Dzięki warsztatom poznasz konkretne narzędzia oraz ćwiczenia stosowane  aby rozniecać i trenować kreatywność i aby móc ją później wykorzystać w rzeczywistych sytuacjach. Doświadczenie w trakcie warsztatów będzie wspierane przez przedstawienie teorii w postaci mini-wykładów i prezentacji, a także aktywności wspierające indywidualną i grupową refleksję.

Dla kogo?

Dla każdej osoby ciekawej kreatywnych rozwiązań, które może wprowadzić do swojego życia, zwłaszcza dla nauczycieli, edukatorów, pedagogów, pracowników młodzieżowych.

Korzyści z udziału w treningu:

• poznasz filary kreatywności, i zrozumiesz różnice ale również zależności między myśleniem eksploracyjnym, kombinacyjnym i transformacyjnym
  • praktycznie rozwiniesz i poćwiczysz znajdywanie kreatywnych rozwiązań
  • odkryjesz w sobie pokłady innowacyjności
  • zrelaksujesz się, odprężysz i dobrze pobawisz
  • będziesz mogła/mógł poznane metody wprowadzać do codziennego życia na płaszczyźnie zawodowej i osobistej

Ceryfikaty

Zaświadczenie o udziale w szkoleniu.

Program szkolenia

Dzień 1 – 10.00 – 15.00

• Wprowadzenie do szkolenia: cele, metody, program
  • Określenie oczekiwań uczestników, team building
  • Po co nam motywacja do twórczej pracy?

Dzień 2 – 10.00 – 15.00

• Jak twórczo postrzegam świat? – ćwiczenie myślenia pytajnego
  • Twórcze łączenie – ćwiczenie myślenia kombinacyjnego
  • Twórcze przekształcanie – ćwiczenie myślenia transformacyjnego

Dzień 3 – 10.00 – 15.00

• Impas, krytyka i twórczy blok – jak sobie z nimi radzić w kreatywnym procesie
  • Kreatywność zaawansowana – metody twórczego rozwiązywania problemów
  • Znaczenie relaksu, przyjemności i stanu flow w pracy twórczej

Dzień 4 – 10.00 – 15.00

• Praca ze słowem i historią – storytelling and brain writing
  • Praca z obrazem i symbolem
  • Wypracowanie swojej kreatywnej metody działania  KREATYWJA- cz. I

Dzień 5 – 10.00 – 15.00

• Wypracowanie swojej kreatywnej metody działania KREATYWJA – cz. II
  • Podsumowanie szkolenia – ewaluacja i wręczenie certyfikatów
Trenerzy

Agnieszka Zawiślak jest edukatorką, trenerką, coachem i facylitatorem. Ukończyła Kulturoznawstwo i Pedagogikę na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach oraz Akademię Coachingu w Instytucie Coaching People w Katowicach. Od 2006 roku jest zaangażowana w międzynarodowe projekty młodzieżowe, w których początkowo brała udział jako uczestniczka – wolontariuszka, a z biegiem czasu, doświadczeniem i edukacją, zdobytą dzięki udziałowi w szkoleniach, seminariach i kursach, rozpoczęła pracę jako freelance trener i facylitator. Obecnie współpracuje z organizacjami młodzieżowymi w całej Europie.

Wierzy, że uczenie się i rozwój wynika z wielu różnych doświadczeń życiowych, które pozwalają jednostce doświadczyć wyjścia ze swojej strefy komfortu – „Poza strefą komfortu, jest tam gdzie zaczyna dziać się magia”.

Daty i lokalizacje

06.07 – 10.07.2023 Kraków (Poland)

21.09 – 25.09.2023 Zakopane (Poland)

15.11 – 19.11.2023 Nasutów (Poland)

18.01 – 22.01.2024 Sopot (Poland)

Informacje praktycznie
Cena

2100 zł, w tym: opłata za udział w szkoleniu i materiały szkoleniowe, zaświadczenie, koszty administracyjne, przerwy kawowe

Jak się zapisać

Aby zapisać się na szkolenie, kliknij przycisk rejestracji po prawej stronie i wypełnij formularz rejestracyjny. W ciągu 3 dni roboczych potwierdzimy, że otrzymaliśmy Twoje zgłoszenie.