Choice jest jednym z najdłużej organizowanych treningów przez Olde Vechte Foundation w Holandii.  Organizatorzy nazywają go najbardziej bliskim człowiekowi.  Podczas 5 dni uczestnicy mają możliwość ponownie połączyć się ze źródłem swojej wewnętrznej mocy, pokonać bariery i ograniczenia, które zbudowali przez lata, by zredefiniować swoją życiową ścieżką i odnaleźć radość i spełnienie.  Trening Choice wspiera uczestników w odkrywaniu ich relacji samych ze sobą, swoimi przekonaniami i schematami postępowania.

Nasza koleżanka Agnieszka uczestniczyła w jego 34 edycji. Poniżej dzieli się swoimi refleksjami z treningu Choice.

34 edycja treningu rozwoju osobistego „Choice”,  w której wzięłam udział odbyła się pod koniec listopada 2021 roku. Podobnie jak „Event Wise”, „Choice” był organizowany i odbył się w Fundacji Olde Vechte w holenderskim Ommen.

O „Choice”, sami organizatorzy mówią, że to ich najbardziej ludzki trening, podczas którego można ponownie połączyć się ze źródłem swojej wewnętrznej mocy. Uczestnicy, w trakcie tych 5 dni, praktycznie w każdej minucie stają przed wyzwaniem zmierzenia się i pokonania barier, które wybudowali sobie przez lata, odkrywają magiczną relację z samym sobą, swoimi przekonaniami i wzorcami.

Codzienne stawanie twarzą w twarz z nowymi wyzwaniami, krytyką, ekscytacją, stresem, swoją siłą i słabością sprawiło, że naprawdę dostrzegłam w sobie bardzo wyjątkowego człowieka, który  całym sercem chce i staje w obronie tego, kim jest, co czuje, czego pragnie i dokąd zmierza. Udział w „Choice” było jak  stęsknione dotarcie do siebie po wielu latach zagubienia i błądzenia.

Nie tylko dla mnie, ale również dla pozostałych 20 uczestników, dzięki których wsparciu, motywacji i wrażliwości mogliśmy przeżyć i wyjść odmienieni z tego niezwykłego starcia z samym sobą.

„Choice” uświadomił mi, że to ja jestem MOCĄ, która popycha mnie do przodu, pozwala wcielać w życie zmiany, daje nadzieję, wsparcie i miłość sobie i innym. „Choice” był też wyborem – zostać w strefie komfortu, czy pokonać wstyd, lęk przed oceną i odrzuceniem i być sobą dla siebie na 100% w każdej minucie i każdej sekundzie. Ja wybrałam to drugie. Wybrałam siebie.

Szkolenie Choice, w którym uczestniczyła Agnieszka, zrealizowaliśmy w ramach naszego autorskiego projektu  Wider Horizons. Projekt jest finansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.