W kwietniu 2022 wzięłam udział w siedmiodniowym szkoleniu Practising Coaching w Holandii. Poniżej prezentuję relację z treningu.

Na trening pojechałam z zamiarem dokształcenia się z zakresu prowadzenia coachingu i poznania skutecznych narzędzi stosowanych w tej metodzie. Na mojej drodze osobistej i zawodowej transformacji, podczas terapii, coachingu czy różnych warsztatów z zakresu rozwoju osobistego, poznałam wiele ciekawych metod i teraz- jako hipnoterapeuta pracujący metodą Rapid Transformational Therapy-stosuję je u swoich klientek. Chciałam jednak usystematyzować moją wiedzę i doświadczenie.

Szkolenie w Olde Vechte jest bardzo specyficzne i mnie- osobie „starej daty”- nie do końca odpowiadały metody w nim stosowane. Ja wolę dostać wpierw wiedzę, a potem ją wypróbowywać podczas ćwiczeń. Natomiast podczas tego treningu wszystko było inaczej i odwrotnie, przez co – ma wrażenie- nie zabrałam z Holandii tyle ile mogłabym, gdyby było bardziej tradycyjne.

Trzeba oddać fundacji, że trening był bardzo intensywny i czas był wykorzystany dogłębnie. Czasem kończyliśmy zajęcia ok. 22. Atmosfera była bardzo przyjazna i wpierająca, pełna otwartości i akceptacji. Podzielono nas na 4-5 osobowe podgrupy, z których każda miała własnego coacha. Było to niezmiernie pomocne, nie tylko w procesie nauki i praktykowania – gdyż tu otrzymywaliśmy rzeczywiste wskazówki i wsparcie- ale również niezbędne dla mnie, aby ten cały proces w ogóle przetrwać. Gdyż szkolenie było dla mnie ogromnym wyzwaniem.
Wiele rzeczy było ciekawych, jak np. praca z ciałem, proces dobierania partnerów do praktykowania, ćwiczenia niektórych technik. Oczywiście niezwykle cenne były te niezliczone godziny praktykowania z innymi członkami około 50 osobowej wielokulturowej grupy oraz spotkania w podgrupach. Natomiast dla mnie bardzo dużym wyzwaniem było praktykowanie z – w moim odczuciu- niekompletną ilością informacji i wiedzy. Było to dla mnie bardzo duże wyrzucenie ze strefy komfortu, które poskutkowało przetasowaniami w moim wnętrzu, wewnętrznym tornadem i przepracowaniem pewnych wierzeń i przekonań, które nie bardzo mi służyły. Poznałam też lepiej siebie i zintegrowałam rzeczy, które wcześniej jeszcze nie były zauważone i zaakceptowane, pomimo wielu lat wcześniejszej pracy nad rozwojem osobistym. Odbyło się to zarówno podczas sesji, w których odgrywałam rolę klienta dla innych praktykantów, jak również dzięki mojej własnej analizie i pracy wewnętrznej. Tak więc osiągnęłam inne od spodziewanych, ale nie mniej wartościowe efekty.
I mimo, że nie do końca zostały spełnione moje oczekiwania i nie osiągnęłam wszystkich moich celów związanych z tym wyjazdem, to wyjazdu nie żałuję. Szkolenie mogę polecić osobom otwartym na nowe doświadczenia, nie bojącym się wyzwań i preferujących naukę na podstawie własnego doświadczenia, a nie teorii. Oraz tym, dla których rozwój osobisty jest równie ważny jak zawodowy.

The Beyond workshop, in which Magda participated on April 20-26, 2022, was carried out as part of our Wider Horizons project. The project is financed under the Erasmus + program of the European Union.